Revision 5992ea9a5c5902f46d5f583ce94a71f6a38a9b22 (click the page title to view the current version)

TrainingCourses/FTTF/2019-2020/FilPap/index

Changes from 5992ea9a5c5902f46d5f583ce94a71f6a38a9b22 to 520f3422549a8dcb276a3ec0f1faaa5065282792

---
format:markdown
...

# Osobní stránka projektu PRPL12


## Záměr
### Motivace
Příprava podhoubí pro používání RedPitaya jako PID regulátoru pro zpětnovazební řízení na tokamaku GOLEM.  
Zjednodušení práce s hledáním nástrojů a zdrojů nutných pro práci s FPGA na RedPitaya.

### Rešerše
V úvodu řešení se jeví několik možných cest, jak k problému přistoupit. V následujícím výčtu jsou seřazeny podle časové náročnosti provedení  
1. Nalezení existujícího řešení PID regulátoru s Pythonovským rozhraním  
2. Úprava nějakého existujícího řešení  
3. Naprogramování PID regulátoru v HDL (viz dále), napsání Pythonovského rozhraní  

Každý krok zahrnuje navíc vytvoření jednoduché dokumentace, která by uživateli umožnila pracovat s RedPitayou jako PID regulátorem bez nutnosti hlubšího pochopení jakým způsobem funguje.

### <span style="color:red">Red</span>Pitaya
<span style="color:red">Red</span>Pitaya (RP) je jednodeskový počítač, podobně jako Raspberry Pi (RPi), na rozdíl do RPi však kromě běžného ARMového CPU obsahuje navíc FPGA a kromě běžné konektorové výbavy (Ethernernet, USB, GPIO apod.) obsahuje navíc konektory s rychlými (125 nebo 250 MHz, v závislosti na konkrétním modelu) ADC a DAC.  
Kombinace rychlých ADC a DAC a FPGA umožnuje RP využít mj. jako osciloskop, funkční generátor nebo právě jako PID regulátor, kde jako regulační obvod funguje vhodně naprogramované FPGA. 

#### FPGA
**F**ield-**P**rogramable **G**ate **A**rray neboli česky progamovatelné hradlové pole. Jedná se o integrovaný obvod jehož reálné propojení může uživatel naprogramovat sám, programování pak efektivně odpovídá sestavování digitálního obvodu z jednotlivých hradel, případně modulů, a provádí se v některém jazyku pro popis hardwaru (hardware description language - HDL). Nejrozšířenějšími HDL jsou Verilog a VHDL (VHSIC Hardware Description Language)

### Modely <span style="color:red">Red</span>Pitaya dostupné na tokamaku GOLEM
U tokamaku GOLEM jsou dostupné dva modely RedPitaya - STEMlab 125-10 a SIGNALlab 250-12. Již z názvu je možné vyčíst, že STEMlab obsahuje 125MHz DAC a ADC s bitovou hloubkou 10 bitů a SIGNALlab 250MHz DAC a ADC s hloubkou 12 bitů.
[Srovnání modelů RedPitaya](https://redpitaya.readthedocs.io/en/latest/developerGuide/hardware/compares/vs.html)

[//]: # (Na uplny zacatek dam lehce popis FPGA, jak to funguje a co to umoznuje a pak jak ma RedPitaya usnadnovat praci s FPGA. Pak popisu, jak by slo fungovat s PyRPL a pak budu psat, ze ta knihovna je rozbita, dal pridam jak jsem si hral s Verilogem a Xilinx softwarem a u toho jsem zjistil, ze PID jadra uz jsou v RP naprogramovana a ze staci je "jen" vhodne propojit se vstupy a vystupy a dat jim povel k praci.)
[//]: # (Na uplny zacatek dam lehce popis FPGA, jak to funguje a co to umoznuje a pak jak ma RedPitaya usnadnovat praci s FPGA. Pak popisu, jak by slo fungovat s PyRPL a pak budu psat, ze ta knihovna je rozbita, dal pridam jak jsem si hral s Verilogem a Xilinx softwarem a u toho jsem zjistil, ze PID jadra uz jsou v RP naprogramovana a ze staci je "jen" vhodne propojit se vstupy a vystupy a dat jim povel k praci. )

## Logbook 

24.10.2019 - 31.10.2019?

První práce s Pythonovskou knihovnou PyRPL, která by měla umožnit pracovat s Red Pitayou, aniž by bylo nutné učit se nějaký jazyk pro popis hardware, např. Verilog. Python je navíc mezi "fúzaři" obvykle často používaný a tedy implementace bude snadno pochopitelná pro případné následovníky. Bohužel PyRPL neumožňuje  práci s derivačním členem PID regulátoru na RP, ale už to, že je derivační člen explicitně zmíněn byl jasný signál, že RP již má implementované PID regulátory.


Září 2022  
Trigger půjde udělat tak, že se udělá sebrání dat a zároveň se tato data proženou PID regulátorem.


## Závěrečný report (třeba dle [IMRAD stylu](https://en.wikipedia.org/wiki/IMRAD) )
(nejhodnotnější část práce)

## Co dál (pro následovatele)

## Reference








Pozn: na Golem wiki musí být k dispozici všechny použité materiály pro tvorbu reportu tak, aby vaši následovníci mohli jednoduše zreprodukovat všechny vaše analýzy. Skripty, tabulky v Excelu atp.